torsdag 8. november 2012

Nøtte- og frøbrød

Å bake brød tar tid, men er ikke særlig vanskelig. Mesteparten av tiden går bort til å vente på heving og steking uansett, og den tiden kan brukes på andre ting.

Her er et svært sunt brød, fylt med nøtter, frø og havre, som både metter og gir energi som varer. Du kan selvfølgelig bytte ut nøtter og frø etter hvilke du liker best. Her er oppskriften jeg brukte. Ikke la deg skremme av den lange ingredienselisten, den kan som sagt justeres etter hva du har tilgjengelig.

Nøtte og frøbrød
(2 store eller 3 middels store brød)

  • 100 g havregryn
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekjerner
  •  50 g mandler
  • 50 g valnøtter
  • 50 g hasselnøtter
  • 500 g hvetemel
  • 500 g sammalt hvete
  • 30 g krukakli
  • 1 pk gjær
  • 1 ts salt
  • 150 g yoghurt naturell
  • 4 dl lunkent vann
  • 100 g mykt smør

Ha solsikkekjerner, sesamfrø og havregryn i en bolle

 Hell over kokende vann, rør godt om og avkjøl. For at blandingen skal bli fortere temperert, sett den i kjøleskap og rør om av og til
Grovhakk nøttene og rist dem i ovnen på 175 grader i 8-10 min
Ha alle de tørre ingrediensene og yoghurt i en kjøkkenmaskin
 Sett på maskinen og tilsett vann og den avkjølte "grøten" (det gjør ingenting om den fortsatt er lunken)
Når deigen samler seg tilsett mykt smør og la maskinen gå til deigen er jevn og smidig

La heve under et kjøkkenhåndkle i ca 1 time
 Eller til deigen har doblet seg
Fordel deigen i to eller tre godt smurte brødformer og la heve ytterlige 30 min
 Stek på 200 grader i ca 45 minutter. Snu brødene opp ned i formen de siste ti minuttene for en jevn sprø skorpe. Bank på undersiden av brødet, avgir det en hul lyd er det ferdig.
 Server nystekt med ditt favorittpålegg
 Et sunt og mettende brød som vil gi deg energi som varer.
Brødet holder seg ferskt et par dager og kan veldig fint fryses

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar